Mere juridisk bid til de amerikanske myndigheder har ifølge Reuters medført, at en omstridt praksis i medicinalverdenen er blevet mindre udbredt i USA.

For en højesteretsdom fra juni 2013 medførte, at den amerikanske myndighed Federal Trade Commission (FTC) lovligt kunne forfølge de såkaldte pay-for-delay-aftaler som potentielt ulovlige. Det har betydet, at antallet af disse aftaler er faldet fra rekordhøje 40 i 2012 over 29 aftaler i 2013 til i 2014 at være nede på 21.

I en typisk pay-for-delay-aftale vil en originalproducent giver en kopiproducent en pengesum eller en anden modydelse mod, at kopiselskabet indgår en aftale om at udskyde lanceringen af en billigere udgave af den medicin, som originalproducenten forsøger at beskytte fra kopikonkurrence.

Milliardomsætning

FTC oplyser ikke hvilke aktører, der var involveret i de 21 aftaler, men siger dog, at 2014-aftalerne involverede 20 forskellige originale lægemidler, som havde en kombineret amerikansk omsætning på omkring 6,2 mia. dollars.

Danske Lundbeck blev i sommeren sidste år idømt en bøde på 700 mio. kr. af EU-Kommissionen, hvilket var den største EU-bøde i en konkurrencesag til et dansk selskab nogensinde.

Lundbeck fik bøden, fordi selskabet i 2002 indgik pay-for-delay-aftaler med en række producenter af kopimedicin for at få dem til at forsinke deres kopier af det danske medicinalselskabs antidepressiv, Citalopram. Dermed overtrådte Lundbeck og kopiproducenterne EU's regler, der forbyder aftaler, der hindrer fri konkurrence.

  "Jeg som forbruger er blevet snydt, så vandet driver"

  Vestager: Industrien ser ud til at have ændret adfærd

  AZ og Ranbaxy forsvarer gigantisk 'pay-for-delay'-aftale

  Medicinindustri angriber regler

  EU-kommissær: Vi står stærkt mod Lundbeck

  GSK beskyldes for at indgå pay-for-delay-aftaler