Mylan afsætter nu 245 mio. dollars eller 1,7 mia. kroner til en aftale med Momenta Pharmaceuticals om at udvikle, producere og kommercialisere seks af Momentas biosimilære kandidater. Det meddeler begge virksomheder i pressemeddelelser.

Aftalen indebærer, at Mylan lægger 45 mio. dollars, 309 mio. kroner, her og nu og yderligere 200 mio. dollars, små 1,4 mia. i milepælsbetalinger hen ad vejen. De to partnere skal desuden dele den indtjening, der måtte komme ud af et eventuelt salg.

Biosimilære lægemidler er generiske versioner af biologiske lægemidler, men i og med det er umuligt fuldstændigt at kopiere molekylstrukturen af et biologisk lægemiddel, der heller ikke 100 pct. kan kopieres fra batch til batch, er der ikke tale om fuldstændige kopier, men altså versioner.

Vil være verdensledende

Mylan har allerede en aftale med en indisk biotekvirksomhed, Biocon, om at udvikle generiske versioner af biologiske lægemidler. Den aftale dækker blandt andet kopier af en række insulinprodukter fra Sanofi, Eli Lilly og danske Novo Nordisk.

”Dette samarbejde med Momenta, som komplementerer det vi har med Biocon, vil positionere os som verdensledende indenfor biosimilære produkter med en bred portefølje på 15 biosimilære lægemidler og generiske varianter af insulinanaloger i udvikling, og det giver os en tyngde, hvor vi kan maksimere investeringerne i dette område,” udtaler Mylans adm. direktør Heather Bresch i pressemeddelelsen, og giver udtryk for, at Mylan vil fortsætte med at ekspandere indenfor biosimilære produkter, så man på den måde differentierer sig fra andre firmaer, der producerer generika.

Den nye aftale med Momenta Pharmaceuticals dækker blandt andre versioner af gigtlægemidlet Orencia, som Bristol-Myers Squibb producerer og som indtjente 1,6 mia. dollars, altså næsten 11 mia. kroner, i 2014, skriver FierceBiotech.

  Mylan bliver stævnet af de amerikanske myndigheder

  Mylan vil sælge ny HIV-behandling til discountpris

Mylan vil sælge ny HIV-behandling til discountpris