MedWatch

Forskere: Zika kan være langt mere skadelig end først antaget

Den tropiske virus Zika, som bliver ved med at sprede sig, er allerede blevet kædet sammen med hjerneskader i spædbørn og en nervesygdom. Men det er muligvis kun toppen af isbjerget, advarer forskere.

Det har skabt overskrifter i de seneste mange måneder, at den tidligere primært tropiske virusinfektion Zika har spredt sig til en lang række lande, hvor flere af dem nu er i højeste beredskab på grund af truslen fra den myggebårne virus.

Zika er nemlig blevet kædet sammen med omfattende problemer med hjerneskader i ufødte børn, da gravide kvinder som smittes med virussen videregiver den til børnene, som udvikler den sjældne neurologiske udviklingsdefekt mikrocephali. Herudover er Zika også blevet kædet sammen med udvikling af nervesygdommen Guillain-Barrés syndrom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler.

Men nu advarer fremtrædende forskere på området mod, at de to problemer muligvis kun af toppen af isbjerget.

Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet har flere forskere på det seneste opdaget alvorlige tilfælde af infektioner i hjernen eller rygmarven på patienter, som har været udsat for smitte med Zika-virus, herunder encephalitis (hjernebetændelse), meningitis (hjernehindebetændelse) og myelitis (rygmarvsbetændelse).

Forskerne har endnu ikke det fulde overblik over, hvorfor disse nye problemer begynder at dukke op nu. Men det kan skyldes, at de simpelthen ikke blev opdaget før, da Zika tidligere var et problem af langt mindre omfang, som kun ramte ofte tyndt befolkede lande omkring ækvator.

Herudover er der dog også en frygt for, at det skyldes, at virussen har udviklet sig i takt med, at den har spredt sig til nye egne - i høj grad drevet af de fortsatte klimaforandringer, som verden befinder sig midt i.

”Det vi ser, er konsekvenserne af, at denne virus ændrer sig fra den afrikanske stamme til en pandemisk stamme,” forklarer Dr. Peter Hotez, der er dekan på National School of Tropical Medicine ved det amerikanske Baylor College of Medicine, til Reuters.

Og han suppleres af Dr. Alberto de la Vega, der er fødselslæge ved San Juan's University Hospital i Puerto Rico – et af de lande, der er i yderste beredskab på grund af Zika-udbruddet:

”Hvis du har en virus, som er giftig nok til at fremprovokere mikrocephali i nogle patienter, så kan du være sikker på, at den vil producere en hel serie af lidelser, som vi end ikke er begyndt at forstå endnu.”

Roche får grønt lys til at afprøve zika-test

FDA mener, at Zika-myg er sikker

Antallet af 'zika-babyer' stiger

WHO vil have 375 mio til Zika-bekæmpelse

Forsiden lige nu

Danmark får første bioteknotering siden 2010

For første gang siden Zealand Pharma gik på børsen i 2010, kommer der nu en dansk bioteknotering. Orphazyme har tirsdag indledt børsprocessen med den såkaldte intention-to-float til fondsbørsen.

Dommer bortkaster J&J-milliarddom

For anden gang på under en uge bliver en dom mod Johnson & Johnson i de såkaldte talkumsager nu omstødt. Denne gang handler det om en dom til 2,5 mia. kr.

Japansk medvind til dansk medicoopstart

Det danske opstartsselskab Medtrace har indgået et nyt samarbejde med et japansk industrikonglomorat, som skal hjælpe selskabet med den regulatoriske og kommercielle udvikling af hovedproduktet.

Seneste MedWatch anbefaler

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier