For første gang i 20 år kan der være nyt håb på vej for de mange patienter, som lider af øjenlidelsen glaukom, også kendt som grøn stær. Det skriver Reuters.

Glaukom er egentlig ikke en enkelt sygdom, men en samlet betegnelse for en lang række sygdomme, der kan forårsage forandringer i synsnerven. Det kan medføre såkaldt kikkertsyn og i værste fald total blindhed.

I USA lider 2,7 millioner mennesker af Grøn Stær, og det tal forventes at vokse til 4 millioner i 2030. En undersøgelse fra 2012 peger på, at ca. 50.000 danskere over 60 år lider af problemet.

Der er ikke nogen kur mod disse øjenlidelser, og ikke siden amerikanske Pfizer sendte midlet Xalatan på gaden i 1996 har man i USA set en ny type af lægemiddel mod problemet. Flere nye produkter er blevet godkendt og lanceret, men altså ikke nogen, der har en ny virkningsmekanisme.

Men ifølge Reuters er en række selskaber snart klar til at sende nye, innovative lægemidler på dette marked, der vurderes til at have en samlet værdi på 5,6 mia. dollars.

Markedet for midler mod grøn stær domineres af Novartis’ øjenafdeling Alcon, førnævnte Pfizer, samt Valeant Pharmaceuticals og Allergan, der nok er bedst kendt som firmaet bag Botox-behandlinger.

Men mindre selskaber som Aerie Pharmaceuticals, Inotek Pharmaceuticals og Ocular Therapeutics er alle godt i gang med udviklingen af lægemidler eller medicinsk udstyr mod grøn stær, og de første af disse produkter kan, hvis alt går efter planen, være klar til markedsføring fra 2017, skriver nyhedsbureauet.

  EU godkender Novartis-middel mod grøn stær  

  FDA godkender Novartis-middel mod grøn stær  

  Medicin mod grøn stær kan afhjælpe skaldethed  

  Generelt tilskud til øjenmedicin  

  Forskere printer nye øjenceller  

  Forskere udvikler supertynd sensor til øjet  

Læs artiklen fra Reuters her.